Regnbue over Glamping Telt

21.07.21

GLAMPING I DANMARK ER KOMMET FOR AT BLIVE

I dag er en milepæl sat – for Glamping i Danmark og ikke mindst for Glamping Skovgaardsminde.
Glamping er en luksusoplevelse set udefra, men bag teltdugen truer politianmeldelser, store bøder, klagesager og lukninger. I hele landet kæmper alle vores Glamping kollegaer – ikke imod hinanden, som enhver anden konkurrencedygtig branche – men hånd i hånd for at holde liv i Glamping i Danmark. En branche, der reelt set, ikke kan følge med i forhold til den stigende efterspørgsel. Langt de fleste er små niche virksomheder der har nytænkt outdoorturismen i Danmark i en tid, hvor danskerne havde allermest brug for, at lokal turismen i landet blev udviklet. Men naboklager og politianmeldelser er hverdag for mange Glamping virksomheder, da lovgivningen ikke følger med udviklingen.

Glamping Skovgaardsminde
I foråret 2021 finder vi ud af, at der ligger 2 klagesager ved Aalborg kommune vedr. Glamping Skovgaardsminde. En klage fra en campingpladsejer, der vil have lukket vores virksomhed, da han ikke kan forstå vi kan drive camping uden tilladelse og må kalde det camping, hvis vi har mindre end 100 enheder.
Derudover ligger gentagne klager fra en nabo, der kaster med usande beskyldninger og forkert fakta.
Vi har desperat rakt ud til andre Glamping kollegaer i landet, efter et råb om hjælp og erfaringer på området, men alle vi har snakket med, kæmper lige nu selv, for at holde hovedet oven vande. Problematikken ligger i, at lovgivningen på Glamping-området er intet eksisterende og vi har nærmest kunne mærke panikken hos kommunen, så snart vi har nævnt Glamping. De har ikke vidst hvilken “kasse” de kunne putte os i, på trods af at alle nye turismestrategier både på landsplan og kommunalt har stor fokus på autentiske naturoplevelser, outdoorturisme og friluftsliv. (Tæt på at være den faktiske beskrivelse af den form for Glamping vi driver)
Glamping er en luksusoplevelse set udefra, men bag teltdugen truer lukninger, politianmeldelser, store bøder og klagesager.
Vi har alle dage hæftet os ved, at Glamping Skovgaardsminde er “primitiv luksus”. En oplevelse med natur, nærvær og ro i centrum. Dette brander vi os på – disse gæster tiltrækker vi. Vi har aldrig ønsket at være en “campingplads” med 100 og det sidste vi ønsker er, at ødelægge og forstyrre naturen, tværtimod gør vi det bedste vi kan for at plante hjemmehørende blomster og lade engen stå vild med vilje.
Der skal meget mere til end et par klager til, før vi pakker teltene sammen! Vi har kæmpet med alt hvad vi har og i dag ånder vi lettet op. Vi har modtaget vores tilladelse fra kommunen, så vi kan fortsætte med at drive Glamping Skovgaardsminde. En landzonetilladelse der går uden om “campingreglementet” og som ganske vist har et hav af begrænsninger og indskrænkninger, men ikke en gang disse kan overskygge glæden ved at tilladelsen endelig har tilgodeset vores drømmevirksomhed.
Vi har modtaget en sublim opbakning fra både lokalområdet (udover naboen) og vil gerne sige tak til Hou Samråd, Hals Erhvervsforening, Aalborg Kommune, Start up Club Aalborg, Visit Aalborg/Destination Nord og ikke mindst vores venner og familie. Vi er både stolte og taknemmelige for at være bosat i en moderne kommune og et støttende lokalsamfund, med så mange fantastiske instanser, som tør satse på unge iværksættere. Med vores landzonetilladelse er Aalborg kommune og Glamping Skovgaardsminde med til at sætte et eksempel for andre kommuner og Glamping virksomheder i hele landet. Og vi håber, at vores tilladelse kan sætte et udgangspunkt for imødekommenhed og velvilje til branchen.
Vi støtter massivt op om en brancheforening som pt. er ved at blive stablet på benene så vi sammen kan tage kampen op, for at rykke på en forældet lovgivning der pt. spænder ben for en branche, der kan højne interessen for outdooroplevelser og naturturisme i Danmark.

Kender du nogen det skulle have relevans for, så sæt dem hellere end gerne i forbindelse med os. Det kan gøre en verden til forskel for deres kommende virksomhed og for vores alle sammens turisme i Danmark.
Vi håber Glamping i Danmark er kommet for at blive.

/ Lisanne og Karina 
Værtinder og indehaver
Glamping Skovgaardsminde